Ce vreti de la “VIATA SATULUI”?

In fiecare emisiune incercam sa va oferim subiectele cele mai interesante ale momentului. Daca ne-a scapat ceva, daca sunt subiecte pe care vreti sa le dezvoltam mai mult, scrieti-ne. Aici sau pe mail la viata.satului@tvr.ro

Comentarii
 • FLORIN T spune:

  BUNA,IN DATA DE 23 AUGUST 2012 IN CADRUL EMISIUNII DV.ATI PREZENTAT UN INGRASAMANT NATURAL,UN AMENDAMENT SI NU I AM PRINS NUMELE AM DESCHIS TARZIU TV VA ROG SA MI SPUNETI CUM SE NUMESTE SI DE UNDE POT CUMPARA.MULTUMESC ANTICIPAT.

 • jorza claude spune:

  avem un nr de vaci in jur de 30 vrem in continuare sa le tinem dar in satul nostru nu mai este pasune ca toata s-a vandut. de la primaria din sat nu am primit nici macar o bucata de pamant sa le putem scoate din sat. avem reclamatii de la vecini ca miroase si am cerut ajutorul de la primarie sa ne facem undeva afara din sat o mica ferma dar degeaba.ce sa facem in continuare eu am o intrebare trebuie sa le vindem sa nu mai avem deaface cu vecini sau sa plecam din sat sau nu trebuie sa asteptam ajutorul de la primarie? noi nu vrem sa renuntam dar nici sa plecam din sat. nu vedem nici o iesire

  • andrei spune:

   Am o nelamurire si doresc sa ma ajutati daca se poate.Sunt un tanar fermier am o exploatatie de 13 bovine si 60 de ovine.Doresc sa concesionez pasune .Mentionez ca nu sunt inscris in vreo asociatie.Ce ar trebui sa fac.(sa ma inscriu in asociatie /sa nu mai inscriu)pentru a putea beneficia de concesionarea pajistei.va multumesc

 • TIMIA ANA spune:

  AU FOST 3 TELEVIZIUNI LA LACTO AGRAR CU OACAZIA INAUGURARII MODERNEI INSTALATII DE MULS.
  CU TOATE ACESTEA NIMENI NU A FOST INTERESAT DESPRE FAPTUL CA IN ACEST SAT OMENII NU AU NICI CELE MAI ELEMENTARE CONDITII DE IGIENA,RESPECTIV APA SI CANALIZARE.
  PRIMARUL SI CONSILIUL LOCAL SE MULTUMESC SA PCALEASCA CU NERUSINARE CETETENII (MAJORITATEA FIIND OAMENI IN VARSTA) DIN 4 IN 4 ANI CU OCAZIA ALEGERILOR
  .MENTIONAM CA PRIMARUL PDL SI CONSILIERII SUNT DE MAI MULTE MANDATE IN FUNCTIE “IAR UNA DIN REALIZARILE CELE MAI MARETE” ESTE INCHIDEREA SCOLII DIN SATUL VAIDEI,COPII FIIND NEVOITI IN ACEST FEL SA FACA NAVETA IN COMUNA ROMOS SI MUNICIPIUL ORASTIE LA 7 RESPECTIV 10 KM..
  NU INTELEGEM DE CE ACEST LUCRU INTRUCAT DIN INFORMATIILE PRIMITE DE LA TV REZULTA CA FOARTE MULTE SCOLI DIN JUD HUNEDOARA NU AVEAU APROBARE DE FUNCTIANARE DATORITA UNOR DEFICIENTE
  ,IAR CEA DIN VAIDEI POATE FII UN MODEL.
  IN CEIA CE PRIVESTE APA SI CANALIZAREA PUTEM ARATA CA APROXIMATIV JUMATATE DIN 390 DE LOCUINTE POSEDA BAI MODERNE , CETATENII FIIND NEVOITI SA-SI CONSTRUIASCA FOSE PENTU DECANTARE SI CHELTUIESC SUME MARI DE BAI PENTRU CURATIREA LOR.
  “O ALTA REALIZARE MAREATA „A PRIMARIEI SI CONSILIULUI LOCAL ESTE INFIINTAREA UNUI DISPENSAR CARE IN AFARA PANOULUI PE CARE SCRIE DISPENSAR UN ARE NICI UN MINIM DE DOTARI, MEDICUL DIN COMUNA VINE O DATA LA SAPTAMANA CATEVA ORE. UNELE LUCRARI EFECTUATE DE PRIMARIE DIN BANI I CETATENILOR AU TINUT FOARTE PUTIN TIMP DUPA INAUGURAREA CU MARE FAST CU CATEVA ZILE INAINTE DE ALEGERILE LOCALE..
  O ALTA PROBLEMA PE CARE PRIMARIA NU A BINEVOIT SA O REZOLVE ESTE CEA A PRIVIND TERENURILE PE CARE SE CONSTRUIESTE AUTOSTRADA ORASTIE- SIBIU .
  IN ACEST SENS CU TOATE CA AR FII TREBUIT SA REPREZINTE INTERESELE INTREGII COMUNE AU OBTINUT DESPAGUBIRI DE 5 EURO /MP NUMAI PENTRU CEI DIN ROMOS SI ROMOSEL IAR SATELE VAIDEI SI PISCHINTI VOR PRIMII CRCA 1 UN LEU/mp .
  IN INCHEIERE SPRE DEOSEBIRE DE CELE ARATATE CU PRIVIRE LA ACTIVITATEA PRIMARIEI COMUNEI ROMOS,TINEM SA FELCITAM PATRONATUL SI COLECTIVUL S.C.LACTO AGRAR PENTRU REALIZARILE LOR, CREAREA DE LOCURI DE MUNCA IN BENEFICIUL CETATENILOR COMUNEI SI NU IN ULTIMUL RAND FAPTULUI CA A SALVAT DE LA PARAGINA SUPRAFETE MARI DE TEREN CARE AU FOST CUMPARATE SAU LUATE IN ARENDA DE LA CETATENI.

 • gurcea emil spune:

  Buna ziua,
  E interesanta emisiunea, dar poate fi si practica cred eu. Parerea mea este ca agricultura este “un fel de a face bani”, nu cred ca este cineva care lucreaza in agricultura de dragul pamantului si al poporului roman, deci este o afacere iar marimea afacerii depinde numai de bogatia de cunostinte pe care afaceristul le-a acumulat de-a lungul timpului prin scoala, liceu, facultate, practica, etc… asa ca AGRICULTURA TREBUIE TRATATA CA ORICE ALTA AFACERE…PRAGMATIC.
  – trebuie irigate diversele culturi?…..e problema agricultorului,
  trebuie sa scumpeasca produsele…sa le scumpeasca…..dar daca sunt agricultori care isi vor rezolva problea irigatului ei nu isi vor scumpi produsele si astfel cei ce isi vor scumpi produsele vor falimenta. Astefel vor ramane doar cei competenti pe piata si in afacerea cu agricultura.
  “Din popor” este o vorba: nu iti trebuie multa scoala sa poti face agricultura??! realitatea este alta: ITI TREBUIE MULTA SCOALA SA STII SA FACI AGRICULTURA….va continua

 • Ciufu Petrica spune:

  as dori sa stiu de unde pot sa procur dolomita .contanctati-ma pe adresa de mail

 • Nicoleta spune:

  Buna ziua, in emisiunea din 14.10.2012,ati avut un invitat care a vorbit despre ingrasamantul numit dolomita…as dori sa iau legatura cu d-nul daca se poate puteti sa imi raspundeti prin email.

  Multumesc

 • octavian t spune:

  Buna ziua tuturor. As vrea sa spun ca va apreciez multe dintre emisiunile dvs. Unele, insa, parca sunt “co[y-paste” din anii anterior lui 1989. prea multe sunt bine in tara asta, nu se spune adevarul, totul e infrumusetat – “totul e numai miere si lapte” ?! Ceea ce nu e adevarat. In multe sate din tara asta e o mafie si o incultura prin primarii, oameni nescoliti conduc comunitati “tinute voluntar in primitivism”. Nu se face decat foarte putin pentru oameni si orice act ai nevoie la pPimarie trebuie sa platesti ( ??? ) si nu se elibereaza chitanta. AVIZ AUTORITATILOR ABILITATE !!!

 • listar manole spune:

  in zona moldovei avem o foarte mare problema cu atacul ciorilor asupra culturilor de porumb si floarea soarelui. se inregistreaza prejudicii de 70-80% din productia si asa mica. ar fi necesara interventia statului a organismelor competente. astept un reportaj pe tema acesta, ca la anul sa nu mai avem o astfel de problema in Romania. problema e serioasa(Botosani,sat Unteni)

 • Ciubotariu Alexandra spune:

  As vrea sa vizionez emisiunea ,,Viata satului,, din data de 9 septembrie 2012 dar nu gasesc nicunde .Cum as putea sa fac sa o vad .va rog ajutatima daca stiti.. MULTUMESC!

 • Gheorghe Argentina spune:

  Va rog sa-mi spuneti de unde pot sa procur dolomita. Am incercat sa gasesc coordonate dar nu am reusiit de aceea ma adresez dvs.
  Astept raspunsul Dvs. pe adresa de e-mail
  argentina_gheorghe@yahoo.com.

 • Torok Andras Tibor spune:

  suntem o familie tanara din jud Covasna,avem trei vaci,vrem sa marim efectivul dar nu avem posibilitate materiala.De la ce Banca putem sa obtinem un credit cu o dobanda mai redusa,ca sa cumparam 10 vaci chiar in anul asta.Asta ne place,asta vrem sa facem,numai ca posibilitati nzu avem.Visul nostru este o ferma de vaci,dar credit ne trebuie,fara credit nu se poate .Cu stima Torok Tibi Santionlunca nr 312

 • gh.coman spune:

  intr-oduminica ,in aceasta toamna ,ati prezentat un ingrasamint natural pt.pomi fructiferi,care a dat rezultate deosebite.va rog sa ma puneti si pe mine in legatura un distribuiror sau un utilizator al acestui ingrasamint .va multumesc

 • Buna ziua!

  As sugera o ca emisiune concentrata pe potentialul Rosiei Montane de a fi un eco-sat ar fi nemaipomenita (eco-village). Exemple: http://gen-europe.org/about-us/index.htm sau http://www.balticecovillages.eu/about-project …Se tot discuta vag despre alternative la proiectul de minerit dar nu se propune nimic concret. Luati va rog frumos legatura prin mail, sa stiu daca propunerea e buna de luata in considerare? Mi se pare o idee prea buna si ar fi pacat sa fie pierduta… Toate cele bune!

 • andreea spune:

  Ma numesc Andreea,sunt din jud.Bacau,as dori sa va adresez o intrebare.
  Eu am facut un proiect cu Fonduri Europene,pe masura 112,am 2ha de pamant si as dori sa plantez niste meri,pot folosi banii de la proiect in acest scop?
  Va multumesc,astept un raspuns.

 • Andrei spune:

  ma numesc Andrei, sunt din jud. Hunedoara. as dori mai multe emisiuni cu teme apicole.

 • gazdac viorica spune:

  Buna ziua m-ar interesa niste puieti de nuci. Am vazut ca ati facut un reportaj cu o ferma de crestere a acestora dar nu am retinut numarul de telefon si nici adresa de unde as putea achizitiona niste puieti de nuci. Va multumesc!

 • Cristian Jud Neamt spune:

  Va rog sa ne raspunda invitati dumneavoastra de Duminica 3feb de ce noi din zonele nefavorizate vom plati impozit pe cap bov ca cei din zone favorizate.Deoarece suventia lor e de 1000 lei pe cap de bov, si la noi e 500 lei.

  Astept rasp la intrebare deaorece noi nu traiam toti in Romania

 • Valeriu Florin spune:

  Felicitari pentru minunatele emisiuni pe care le realizati , din punctul meu de vedere aceasta emisiune saptaminala este cu siguranta cea mai instructiva , cea mai interesanta si ,neindoielnic, raspunde unei necesitati cu adevarat obiective a acestei tari care se indreapta in mod evident spre statutul de tara cu economie preponderent agricola si sa speram ca aceasta va fi una BIO. Emisiunea este si structurata foarte bine si beneficiaza de o prezentare superba , profesionalismul si daruirea prezentatorilor este exceptionala.
  Exista totusi o problema ,dealtfel usor rezolvabila , in ceea ce priveste ora de difuzare: dupa cum stim inca din timpul comunismului emisiunea se prezenta ca o modalitate nedeclarata de a inlocui serviciul divin oficiat Duminica, in exact acelasi interval orar, in bisericile de toate confesiunile de pe tot cuprinsul tarii, aceasta situatie se presupune ca a devenit caduca deci se impune ca ea sa nu mai constituie o alternativa la serviciul divin si sa devina acesibila si oamenilor cu frica lui Dumnezeu , care dupa cum se stie reprezinta o parte importanta a populatiei acestei tari , printre ei numarindu-ma si eu si familia mea. Sper ca cineva din minunatul Dvs. colectiv redactional sa-si ia inima in dinti si sa initializeze actiunea , va asigur ca pe linga aprecierea sutelor de mii de telespecatori vaduviti de vizionarea emisiunii , Divinitatea va da si un bonus consistent celui sau celor care o vor face; daca mi se permite o sugestie cred ca Simbata ar fi o varianta foarte buna.Va multumesc pentru timpul acordat si rog pe Bunul Dumnezeu sa va dea toate cele de trebuinta pentru a pune in practica doleanta mea care nu e doar a mea dupa cum banuiesc ca stiti. Multa sanatate,bucurie si prosperitate . Doamne ajuta !
  ,

 • Viorel PREDA spune:

  Ceeace vreau eu dela viata satului – emisiune TVR ,este sa va actualizati saitul (dupa pronuntare ),sa nu ma mai intalnesc cu mos Uritescu . Mai bine cu Dana si olteanul. De asemenea sa nu ma uitati cu cele ce am scris privitor la noua impozitare agricola . Ma repet pe scurt : cum se impoziteaza terenurile aceluias proprietar , de pe raza mai multor localitati ? si dece nu se modifica legea rentei viagere pt proprietarii de ternuri agricole care au peste 10 ha si care daca vand terenul sa poata beneficia in continuare de bani ,in coditiile in care pretul este scazut si numai din aceasta cauza nu-si vand terenurile.Salutari si scuze ca nu v-am salutat la inceput. Viorel Preda ,pensionar si mostenitor de pamant stamosesc.

 • anca spune:

  buna ziua, ma numesc Anca sunt din NEAMT si am si eu nevoie de niste raspunsuri. Daca am acesat MASURA 141 as dori sa stiu daca vom plati impozitul pe cap de animal asa cum este preconizat,cu ce ajutor vom ramane din aceasta masura?Eu cred ca pe linga cei 15oo de euro pe care ai primim mai trebuie sa punem si noi sa putem achita aceste taxele.
  Ce ajutor mai avem?
  va rog sa il itrebati pe domnu ministru de ce nu sau gindit sa platim acest impozit pe animale total,nu pe cap de animal?

 • florin spune:

  buna ziua
  am o exploatatie de 60 de ha si am depus un proiect pe masura 112 instalarea tinerilor fermieri in ianuarie 2012 am primit un raspuns ca proiectul este eligibil dar nefinantat , ce se intampla cu noi astia care am investit si nu am avut nici un rezultat, pentru ca nu ma incadram la suma de 40000 am mai cumparat 150 de ovine acum am ramas si cu terenul si cu oile iar eu m-am instalat ca si tanar fermier iar statul nu m-a ajuta cu nimic deoarece ca si punctaj nu m-am incadrat ca am avut doar 35 de puncte iar eu nu mai pot redepune proiectul deoarece este o clauza in ghid in care nu trebuie sa depasesti un an de la instalarea ca fermier in momentul depunerii proiectului.
  2. vine campania de primavara si nimeni nu vorbeste despre subventia la motorina noi ca si fermieri trebuie sa ne facem necesarul de motorina , multumesc si astept un rapuns.

 • dido eneas spune:

  In cadrul emisiunii din data de 27.01.2013,ati avut un invitat care a vorbit despre vita de vie,si,a spui ca o stropeste cu frunze de dud,dar nu am inteles procedeul,si daca este buna pentru mana la soiul de feteasca,si de cate ori se stropeste pe an..Va multumesc!

 • Dutu Emilia spune:

  Buna ziua!Sunt din satul Crunti,Jud. Ialomita.Anul trecut am avut rupta de zapada 80% din livada,din suprafata totala de 1,9ha.Am facut constatare la fata locului cu Directia Agricola Slobozia,dar nu am primit nimic despagubire.
  De la Apia primesc subventie pe teren arabil,nu pe livada;atunci va intreb de ce sa platesc impozit pe livada,daca nu primesc subventie pe aceasta?

 • costel spune:

  ci care primesc subventi la bovine dar crotalia este in sertaru de la birou,cum vor fi impozitati?

 • costel nenciu spune:

  buna ziua. anul trecut intro emisiune viata satului a-ti prezentat o persoana care se ocupa cu cultivarea ciupercilor. emisiunea se numea ;face toti banii.persoana se chema anastasia manole,mai multe nu stiu si as vrea un nr de contact pentru o informatie in legatura cu aceasta afacere.va multumesc.

 • radu spune:

  ma numesc radu si as dori sa va intreb subventiile la bovine se dau in luna februarie?

 • andrei spune:

  nu cumva acesti parlamentari au ajuns la 588 pe banii fermierilor?
  sau inmultit ma rau ca animalele si pe deasupra sunt si salbatici
  dragi fermieri hai sa le dam o lectie sa.i amestecam cu animalele noastre desi ei sunt salbatici.
  sa taie din indemnizatie si sa dea banii la femieri

 • radu spune:

  Domnule Cosmin Andrei as dori sa va intreb cand se dau banii pe suprafata la hectar si subventia la animale

 • ghiorghita spune:

  Daca am trei hectare de pamant cu aceas cultura dar in parcele mai mici de 0,30 ari de la apia nu primesc sucventie deoarce nu se incadreaza in termeni legii . Eu de de trebuie sa platesc impozit ?

 • ghiorghita spune:

  Cum se impoziteaza acei negustori de cereale si de animale domestice care au la inceputul saptamani o cantitate si la sfarsit alta cantitate nedeclarand nimic la fisc?

 • Ioan spune:

  Sunt un fermier care are 150 de oi si am cereale semanat 5 ha. Eu trebuie sa platesc dupa 3 ha impozit dupa norma de venit. Un alt fermier are 10 ha de fanati care nu trebuie sa plateasca impozit dupa norma de venit pentru ca intra in impozitul animalului,dar nu are nici un animal. Eu fermierul cu oile platesc impozit dupa 3 ha de paioase si mananca oile mele, dar fermierul cu fanatu nu plateste impozit pe norma de venit dar primeste contravaloarea fanului de la fermierul cu oi. Nu stiu daca este corect ca fermierul cu oi plateste si dupa 3 ha de paioase impozit de venit si dupa 50 de oi dar mai trebuie sa plateasca si pentru fan. Cu multumiri Ioan din Huedin.

 • Draghici Nicolae spune:

  Se poate pune sechestru pe subventii in cazul unei executari silite?Si ce bani vor mai fi acordati pentru pamanturi si animale?

 • Cornel Ivan spune:

  au aparut normele metodologice la legea 214/2011 ( legea pasunilor)? pe cand o emisiune despre aceasta lege pentru ca sunt multe de lamurit?

 • Maria Leoedean spune:

  BUna ziua,
  Inre-o amisuna a fost aratat cum se face cascavalul de vaca in casa.Din mative ce atunci au fost urgente am pierdut reportajul.Va rog sa ma ajutati sa pot gasi chiar si pe net acel reportaj.Va multumesc

 • harambasa nicu spune:

  buna ziua manumesc harambasa nicolae si ma ocup de cresterea albinelor as dorii sa itrebati pe ministrul agriculturii de ce nu se ia masurii inpotriva ierbicidarii ,exista si ierbicide care nu dauneaza chiar asa de rau albinelor care se folosesc in eu la noi se da cu orce chimical numai sa fie ieftin sai sa arda toata iarba etc.
  va multumesc

 • harambasa nicu spune:

  buna ziua ma numesc harambasa nicolae si sunt din jud caras-severinsi ma ocup de cresterea albinelor as dorii sa itrebati pe ministrul agriculturii de ce nu se ia masurii inpotriva ierbicidarii ,exista si ierbicide care nu dauneaza chiar asa de rau albinelor care se folosesc in eu la noi se da cu orce chimical numai sa fie ieftin sai sa arda toata iarba si toate celelalte plus ca nu se anunta cand se efectueaza aceste tratamente fiecare le face cand si cum vrea fara sa respeste legile
  va multumesc

 • alexandru spune:

  Dea lungul timpului datorita situatiei grele in care se afla romania si datorita venirii crizei vazand la televizor dar si in satul in care locuiesc si cele din apropiere sunt afectate tot mai mult de ani cu ploaie putina ori seceta,datorita situatiei grele oamenii de la tara,microfermierii,fermierii neputand sa achizitioneze instalatii de irigat.Pornind de la ideea vechilor instalatii de irigat de pe timpul lui ceausescu(de atunci cedant de a mai conduce acest mod de irigare) ,s-ar putea intr-un mod zis privatizarea vechilor instalatii de irigat in care statul ar putea fi asociat cu firme particulare si investitori.Sar putea crea o fabrica de productie a tevilor,pompei ,furtumelor,stropitorilor,(daca ar fi la comanda fiind un mod diferit de irigare )creinduse locuri de munca.Cumparandde la depozit ar ajuta in domeniul comercial.Cu irigatul sar putea ocupa firma ori statul(sau cel ce se ocupa cu asamblarea si montarea tevilor pe teren),la un loc cu locuitorii satelor,angajatii primariei,muncitorii fermelor.Ar putea fi un mod de profit pentru aceste institutii,firme si investitori creinduse locuri de munca pentru cei cu pregatire profesionala si cei fara pregatire profesionala.Modul de organizare:Cautanduse sate unde se practica agricultura peste 100 sau 200 de hectare(depinde de calcule ,costuri)astfel ajuganduse profitul din consumul mai multor mai multor consumatori(din punctul meu de vedere doar asa ar putea functiona acest mod de irigare)asa si pretul va fi accetabil stiind ca si lumea este saraca dar meritanduse si deplasarea instalatiei.Luanduse in considerare socotirea pretului pentru irigat si costurile lucrarilor agricolepe care le plateste un agricultor(de la arat pana la recoltat si fabricarea produsului finit).Pretul ar putea ar putea fi socotitla o prajita ajungand la pretul favorabil pe hectar(in cazul microfermierilorsi fermierilor).Mai intai ar trebui facut un test si cata apa este necesar pentru plante pe metrul patrat.Primaria sau firma ar putea trimite anunturi cu toate informatiile despre acest mod de irigare,adunanduse consumatori va putea derula conform regulilor contractului.Ar putea fi platit deschiderea apei (pentru costul instalatiilor (depinde ce decizie vor fi luate.Fiind apa din rau,investitia fiind in instalatii de irigare si curent pretul ar putea ajunge cel mult 50 de roni pe hectar.Statul (sau mediul privat)avand un rol important doar prin faptul de a investi si de a astepta cu timpul recuperandusi banii,avand si profit.Sustin acest mod de irigare pentru ca si asa lumea lucreaza la tara, oameni saraci ce muncesc pentru consum propriu avansand in gospodarii familiare,microferme,ferme.Scaderea productiei agricole inseamna paguba la stat crescand preturile.Gospodariile taranesti fiind importante penru ca :Se creaza locuri de munca .Gospodariile taranesti se ocupa cu vanzarea la piata de legume,lactate,animale la abator,turism(obiceiuri si traditii),comertul la iarmaroc aducand profit la stat prin plata de taxe si impozite .La tara fiind mecanici,constructori,tamplari,fierari,etc… este mai degraba ca o fabrica un locuitor are tractor altul gater ,etc… .Acest mod de irigare ar ajuta si efortul statului platitind subventii ar avea mai mult profit.Gospodariile taranesti nu-si pot permite din profitul castigat sa isi achizitioneze instalatii de irigat dar ar putea platipentru fiecare etapa de irigatie.Chiar si cand nu este an secetos ploile nu sunt la timp ,cu un pret convenabil sar putea iriga de 2 sau 3 ori pe an.Pentru anu fi incurcaturiar putea fi acceasi cantitate de apa pe hectar indiferent de cultura .Pentru a nu fi probleme sar putea incheia contracte pe anumite termene in functie de socoteli.Daca culturile ar fi bogate si agricultura ar fi convenabila oamenii avand profit sar putea extinte dar ar putea investi si in celelalte domenii(constructii,utilaje,etc…).din ce am spus mai devreme ar putea fi bune cateva idei,sau poate pe viitor.

 • alexandru spune:

  Pe izlazul comunal iarba este tot mai rara,imbatranita(pare ca au trecut ani multi decand nu a mai fost inlocuita).Sunt crescute alte buruieni neproductive,pamantul este intelinit ,trebuie sa ploaie zile in sir pentru a creste iarba .Din cauza acestor probleme dea lungul timpului iarba nici putere nu are sa mai creasca,sunt locuri unde este saratura si cu timpul tot avanseaza .Sunt unele primarii ce detin tractoare, daca sar putea cumpara un plug,ar putea ara jumatate de islaz intr-un an ,cealalta fiind lasata pentru pasunat in anii urmatori inversand.Suprafata terenului ar putea fi socotita pentru semanat astfel incat sa nu impiedice pasunatul nefiind o suprata pentru numarul de animale.Ori sar putea ara parcele mici din marginea islazului(pentru a nu fi in trecatoarea animalelor).Parcela semanata ar putea fi imprejmuita cu gard de oamenii primariei ,localnici(depinde de organizare).Gardul poate fi compus din:stuf,nuiele,ori porti ca la stana,depinde de resurse,sa fie rezistente.Semanatul ar putea fi cu un utilaj trimis stat in fiecare sat in care s-a aprobat semanatul,ar putea fi trimis:tractorul(semanatoarea de tractor),samanta ,in functie analiza facuta la fata locului.Sar calcula cheltuielile ,calculand un pret in rate cand se plateste impozit pe cap de animal pentru pasunat sar putea adauga si rata semanatului.Ar putea fi o sedinta cerand parerea oamenilor ori sar anunta ori sar anunta ca este semanat izlazul si trebuie contribuit cu bani daca este nevoie si ajutor la munca necesara.Sar putea alege satele cu un numar mare de animale la pasunat (depinde de socoteli),impartind cheltuielile sar ajunge la o rata convenabila dupa puterea economica a oamenilor ,socotind ca oamenii sa poata plati o rata scazuta de bani in mai multi ani,nici nu iar speria pentru ai descuraja .Si pentru islazul fermierilor ar fi o solutie .Alte beneficii ar fi:Oferind activitate pentru muncitori .Consum pentru piata comerciala ,spatiu de investitii.Fiind profit pentru investitia in agricultura .Atat irigatul ,semanatul ,etc. ar fi o solutie pentru iesirea di criza (banii circuland).In anii precedenti s-a dat la televizor scaderea salariilor bugetarilor si pensionarilor (insemnand o mare parte din salariatii Romaniei).Cresterea salariilor si pensiilor ar ajuta la spatiul de investitii in agricultura si in alte domenii,piata de consum in domeniul comercial,etc. .Ar fi o solutie si pentru a iesi din criza .Cresterea valorii unei meserii.Dupa puterea economica cresterea salariilor si pensiilor la valoarea din trecut socotind investitiile si beneficiile fiind o rata scazuta sar mai putea plusa la salarizare si pensii,tinand cont si de anii de scoala (banii cheltuti)valoarea profesiei si ajutorul pe care ii ofera societatii.Ar fi in zadar cresterea salariilor si pensiilor daca ar mari taxele si impozitele,pentru acest caz este nevoie de fonduri europene.pentru situatii de urgenta ar fi o solutie.

 • Otovirgil spune:

  Viata Satului editia 24 feb 2013
  Reportaj Prof Ursu -> stupul BIO . De apreciat abitia care o are sa-si impuna acest balon de sapun .
  Nu-i profesional si chiar periculos promovarea aceste-i …. idei .
  Multumesc

 • raicu florian spune:

  sunt din comuna lupsanu jud calarasi sunt crescator de ovine fac parte di asociatia crescatorilor de animale infintata in 2011 am format saociati pentru a inchiria sa concesiona islazul comunei din 2011 si pana in prezent nu sa rezolvat nimic ne tot amana la inceputul acestui an neau chemat la primarie si neau spus ca ne dau islazul in inchirie contea sumei de 120 ron pe hectar cu toate ca pasune e saracaciosa si am fost de ccord cu aceasta suma ,cand au vazut functionari publici de la primarie ca asociatia e de accord cu cu suma stabilita neau spus ca ar fi mai bine sa se ocupe primaria in continuare de pasune ,nu ar fi nici un fel de ploblema dar ei in fiecare an mai ara o parte de pasune acum de curand pe pasunea unde pun eu stana a aparut un propietar cu 5 hectare si nimeni nu stie nimic nu i nici o masura pe comuna avem un efectiv de 4000 de ovine si caprina iar pasune este de 220 de hectare va rugam sa ne ajutati am vrea sa va invitam la noi sa vorbim poate impreuna rezolvam ceva

 • nicu spune:

  buna seara am si eu o problema daca ma poate ajuta cineva am aflat anul acesta ca pasunea satului se va scoate la licitarie dar noi nu santem inscrisi in nicio asociatie am vrut sa facem una dar nici un cioban nu este interesat trebuia sa fim cel putin 5 fermieri dar santem numai 2 as vrea sa stiu daca pot sa fac ceva ?

 • cobilita andrei ionut spune:

  Buna ziua,ma scuzati pt deranj dar as vrea sa ma ajutati si pe mine daca se poate cu cateva sfaturi,sunt un tanar de 26 de ani si sunt din jud Iasi si as vrea sa imi dati si mie un sfat,o ideie ceva ce as afacere la tara as putea incepe,eu as avea cateva idei dar cate vad la tv ma descurajez de fiecare data.si din aceasta cauza va cer dvs un sfat.ce ar fi rentabil si eventual daca as face un proiect pt fonduri europene in ce sector se aproba cel mai repede si sa fie si cat de cat profitabil si ce ar treb sa fac ca sa obtin o finantare europeana.va multumesc si astept sfatul si ajutorul dvs.

 • Adrian spune:

  Buna ziua! Ma numesc Adrian Lupascu, mic fermier din Suceava. Impreuna cu cativa consateni ne-am gandit sa infiintam o cooperativa agricola a fermierilor din zona de munte. In urma cu ceva timp ati difuzat un reportaj in care ati prezentat o asociatie/coopreativa care inaugurase un targ de animale si un centru de sacrificare. Din pacate nu mi-am notat nici un contact. Vin catre dumneavoastra in speranta ca ma puteti ajuta sa iau legatura cu acei gospodari pentru cateva informatii. (din ce imi amintesc era situata in zona transilvaniei). Va multumesc!

 • FLOCA CRISTINA spune:

  Buna ziua am nevoie de o informatie pentru tatal meu care e crescator de oi,si care a vazut la dumneavoastra la emisiune(IN LUNA MARTIE) un producator de ovine din Constanta,care a facut o imperechere la doua rase de oi,l-ar interesa daca puteti sa il ajutati cu un numar de telefon al producatorului,va multumesc mult de tot!FELICITARI PENTRU EMISIUNE!

 • catalin butnaru spune:

  buna ziua….am 35 ani ,si sunt din Constanta.Urmaresc de foarte mult timp emisiunile d-vstra,….sunteti excelenti….si vreau sa va spun ca ma inspira foarte mult aceste emisiuni.De aceea daca ati putea sa ma ajutati .Acum 4-5 luni (cred,daca nu mai mult)a fost prezentata o emisiune cu privire la cultivarea pomilor ,mai exact a NUCILOR.Era o DOAMNA ambitioasa care a explicat ,, pendelete ,,despre plantarea lor,adancime,sol,umiditate si mai multe,dar in principal informatii despre modul de lucru.Am o mare problema ,nu stiu data exacta cand s-a difuzat emisiunea si numele respectivei doamne.Va rog daca ati putea sa ma ajutati cu aceste informatii…multumesc…..

 • Florin spune:

  Buna ziua,
  Am trimis un email cu detalierea problemei referitoare la drclaratia D221 si am dori lamuriri. Am sa scot si aici in evidenta ideea principala din mail, poate cunoaste cineva solutia…

  Am fost sesizati telefonic ca persoanelor fizice nou autorizate la ORC in activitatea de productie agricola se refuza la ghisee preluarea D220 , declaratie estimativa in sistem real pentru 2013 si li se preia obigatoriu D221, deci le este refuzata optiunea de a opta in sistem real asemenea celorlalte activitati independente (?!?).

  Ce avem de facut? In email am detaliat baza legislativa referitoare la acesta problema. Multumim anticipat.

 • Buna seara,sunt din Fundulea jud Calarasi am 35 de anii sunt casatorita si am 5 copii am avut o vaca care a murit de oare ce avea 15 anii am auzit la emisiunea Viata Satului de un proiect Prima vaca am dorii din tot sufletul sa intram si noi in acest proiect si ne obligam sa ne supunem conditiilor acestui proiect. Am incercat sa ne achizitonam o vitica dar nu avem destule venituri. Va multumim anticipat.

 • saghin silviu spune:

  buna ziua.ma numesc saghin silviu si sunt din suceava.as vrea sa ìnfiintez o plantatie de meri pe o suprafata de 1ha dar nu stiu ce acte sunt necesare.precizez ca investitia va fi din fonduri proprii.daca puteti sa ma ajutati ìn aceasta problema.va multumesc

 • matei ioan spune:

  am oferma de vaci in salistea noua am investit toti banii proprii ,am construit cu fonduri proprii un grajd cu o capacitate de 150 de capete ,am dorit sa ma extind,si acum dupa ce am concesionat teren am surppriza sa fiu sicanat cu demolarea grajdului ,as dori sa veniti sa face-ti o emisiune la comuna baciu judetul cluj pe aceasta tema.

 • Berner Constantin spune:

  Buna ziua,sunt din com.Socond,jud.SATU-MARE. Am fost crescator de animale de mic copil.Am 19 bovine dar foarte greu ma descurc din cauza fostului primar si a autoritatilor din comuna.Am incercat sa concesionez o parte din pasune dar nu am putut dar altii din primarie le-au si intabulat cu forme legale.Am incercat de 2 ori sa fac un proiect dar am fost impiedicat peste tot unde am fost,iar alti care nu au nici un animal in curte au proiecte facute pe spaga ca asa merge si se functioneaza. As dori sa imi asculte si mie durerea cineva care se ocupa cu proiecte,sau nu mai are nici un rost sa apelam la cineva,sa le vindem si sa plecam sa muncim la strainii pentru a ne castiga existenta.Noi nu putem spune adevarul nimanui pentru ca suntem loati in ochii rai de organele de stat si de acea cred ca nu avem si noi multe drepturi.As dori o adresa sigura sau nr de telefon de la Viata Satului

1 4 5 6
Lasă un comentariu