DUMINICA LA VIATA SATULUI

Duminica 27 februarie 2011, la TVR 1, puteti urmari o editie speciala a emisiunii :

INVITAT – ADRIAN RADULESCU – secretar de stat in Ministerul Agriculturii

Sunati in direct in timpul emisiunii, scrieti pe adresa de email viata.satului@tvr.ro sau postati aici un cometariu si veti primi un raspuns, duminica, la VIATA SATULUI.

Comentarii
 • Ciopac Iancu spune:

  Buna ziua
  Domnule Andrian Radulescu ati spus anul trecut intr-o emisiune la viata satului ca doriti sa sprijiniti prestatori de servici in agricultura , ati adoptat vreo masura de sprijin pentru acesti prestatori de servici in agricultura? va asteptam cu un raspuns.
  VA MULTUMESC

 • maican nelu spune:

  Dle secretar de stat, in tarile europene mari producatoare agricole(FRANTA,ITALIA, UNGARIA,SERBIA)ministerele de agricultura, organizeaza culturi comparative in conditii de ferma, in care companiile de seminte isi probeaza hibrizii de porumb,floarea soarelui,rapita.Rezultatele se publica la sfarsit de an agricol si fermierii au posibilitatea reala sa compare si sa aleaga in cunostinta de cauza.Vreau sa stiu cand va organiza si ministerul nostru asa ceva.Ar fi si o masura practica de sprijinire a cercetarii romanesti.

 • Fermier Maramures spune:

  Buna ziua
  Domnule Adrian Radulescu,as avea si eu o intrebare legata de Masura 141,cei care au primit finantare pentru livezi,planul de afacere fiind extinderea livezii de pomi fructiferi,banii pot fii folositi si pentru tratamente fitosanitare,ingrasaminte organice,motorina,etc?? Sau numai strict pentru achizitionarea de material saditor? Planul de afaceri trebuie sa fie dus la indeplinire incepand din primul an? Va multumesc anticipat si va asteptam cu un raspuns.Toate bune!

 • Vlad Popescu spune:

  Buna ziua,domnule Radulescu ati promis ca veti ajuta si pe cei de la teledetectie cu adeverinta de credit, se va concretiza acest lucru?
  Va multumesc!

 • Sorin Hurjui spune:

  Buna ziua!
  Referitor la viitoarele camere agricole; cine va lua initiativa pentru infiintarea lor si cine le va administra, respectiv conduce?
  Va multumesc anticipat!

 • Loghin spune:

  Dupa o lunga perioada de timp se simte o doza de optimism in agricultura. Mai concret:
  1. Specialisti implicati in agricultura conduc Ministerul Agriculturii si chiar vor si sunt in stare sa faca treaba buna.
  2. Plata subventiilor mult devansate. Va felicit pt. aceasta.
  3. Pretul cerealelor sunt foarte bune
  4. Dupa multi ani putem in sfarsit sa vindem si cu factura la pret real.
  5. Se pare ca si natura a devenit mai prietenoasa din punct de vedere al precipitatiilor la timpul potricit.
  Toate urarile de bine din partea mea.
  Nu pot sa nu dau si un sfat.
  Insistati in continuare pentru punerea in aplicare a taxarii inverse la TVA.

 • Tanase Scatiu spune:

  Noua structura a camerelor agricole va fi in avantajul agricultorilor, sau numai in avantajul functionarilor ? Am in vedere ca de aparita agriculturii, aceasta indeletnicire umana este forta motrica a societatii umane avind un important rol social, insa in Romania acum se urmareste anularea rolului social si comasarea excesiva a suprafetelor, ceea ce va determina imbogatirea excesiva a unora si saracirea majoritatii tranilor.
  De ce nu se acorda subventie pt motorina si celor cu putin pamint ?

 • dumitru spune:

  Ce forme de sprijin se vor acorda anul acesta pt ZOOTEHNIE ?(pt. anul 20011).
  Anul trecut se spunea pe toate canalele tv, radio s.a. ca se va acorda subventie la carcasa, proiectul de lege a fost postat pe site-ul MADR,a stat cateva luni si …nimic.
  Daca nu se vor acorda subventii ADEVARATE zootehnia Romaneasca va intra in FALIMENT, mai ales in zona de munte. La preturile actuale ale furajelor nu avem cum sa SUPRAVIETUIM.

 • sorin spune:

  domnule secretar am o ferma de 26 de vaci cu lapte infintata in 2010 si da ca primesc subventie in 2011 pentru ca anul acesta nu am primit nimic pentru ca a luat cel ce mi lea vindut si nici cota de lapte nu am ce pot face

 • niculae reghin spune:

  in momentele in care foarte multa lume este preocupata de “distrugere” eu doresc sa impaduresc cu salcim aproximativ 5 ha de teren degradat pe care il detin.au aparut tot felul de “oferte” dar, concret cui trebuie sa ma adresez? in cazul in care voi reusi, voi avea o mare problema cu “ciobanii” ( in zona sunt foarte multe capre) iar pastorii acestora sunt mai preocupatii de distrugere decit de protejarea naturii

 • Zaur Eduard spune:

  Ce ne puteti spune despre subventia la credite in valoare de 15.000 eur?

 • dumitru spune:

  Vaca de carne nu beneficiaza de nicio forma de sprijin in Romania.Ce se intentioneaza in acest sector pe viitor ?

 • Dragomir Iulian spune:

  Buna ziua!
  Am si eu o intrebare in legatura cu programele PNDR.Ne tot plangem ca nu putem sa absorbim decat o foarte mica parte din fondurile europene.
  – De ce nu se mareste plafonul fondurilor alocate fiecarei sesiuni ca sa poata beneficia cat mai multi fermieri , si asa putini.
  – Daca Roamania nu are bani ca sa asigure cofinantarea decat pentru o suma limitata, de ce nu se coboara plafonul maxim care poate fi accesat de un fermier.Asfel in loc sa beneficieze un singur fermier de 2 milioane de euro nu ar fi mai bine sa beneficieze 10 de 200 de mii?

 • Maxim Daniel spune:

  am o problema eu nu am peimir niciun ban pe anu 2009 si nici pe 2010 desi am 4 ha cultivate cui sa ma plang.

 • coman marius spune:

  functionarii publici cu statut special (politie,armata) au voie sa acceseze fonduri europene pentru programul 414 privind cresterea albinelor?

 • Costel Corocarscu spune:

  Buna ziua! In legatura cu sulventia animalelor si a pamantului, cand va intra? Multumesc.

 • lenin spune:

  ei vor sa vanda “bagabontilor” terenurile de la ads dar in acelasi timp nu au retrocedat terenurile oamenilor, eu am de primit in jud. ialomita teren care nu mai exista fizic deoarece a fost concesionat de ads unui smecher in suprafata de 40 ha, noi ce facem suntem destui ne uitam la ei si ne imbolnavim alergand de la prefectura la primarie si asteapta asteapta asteapta, nu de alta da poate dam coltul.

 • Dragomir Iulian spune:

  Buna ziua
  Domnule secretar am o intrebare legata de criteriile de eligibilitate pe baza carora se acorda punctajul in cadrul masurii 121.
  - De ce sunt conditiile atat de inegale favorizand doar anumite categorii de agricultori de ex cei din zona defavorizata, sau anumite domenii ex procesare sau sere.Credeti ca fermierii care nu se afla in zona defavorizata care se ocupa cu activitatea principala, producerea de cereale si plante tehnice, nu au nevoie ca sa isi reinoiasca parcul agricol? Ce sa procesam daca productiile sunt slabe din cauza utilajelor vechi?
  Vedeti judetul Braila unde din cauza acestei inechitati pana acum au fost accesate doar 4 % din fonduri desi este unul care detine o suprafata agricola foarte mare.

 • Roaca Liana spune:

  Care sunt actele necesare pentru a putea vinde produse lactate in piata?

 • movila mihai spune:

  cata suventie da la cultura de pepene verde

 • POPESCU MIRELA spune:

  CRED CA SUVENTIILE LA ANIMALE ACORDATE PE CAP DE ANIMAL AR TREBUI INLOCUIT CU SUVENTII PE PRODUCTIE ADICA PE LITRUL DE LAPTE SI PE KG DE CARNE ATIT LA BOVINE CIT SI LA OVINE,SUSTINEREA GENETICII ANIMALELOR SI ASTFEL S-AR ELIMINA EVAZIUNEA FISCALA SI AR FI INLATURATI SAMSARII SI INTERMEDIARII SI VENITURILE LA BUGETUL DE STAT AR CRESTE.

 • hutuleac spune:

  Motorina si ingrasamintele ne omoara ! oare nu se poate da sub forma de sprijin cupoane cum s-a dat mai acu citiva ani in urma ? tinind cont de faptul ca acestea ajung cu siguranta in pamint !

 • Amelia spune:

  Domnul Radulescu a facut afirmatia ca APIA angajeaza studenti, ar putea da mai multe detalii??? La camerele agricole vor putea fi angajati si absolventi de facultati in domeniu agricol??? Din ce bani vor fi platiti? Mai sunt blocate posturile in agricultura?
  Va multumesc!

 • Barbos Sorin spune:

  Vreau sa-l intreb pe dl. Radulescu daca stie ca sunt ferme moderne noi facute prin SAPARD care acum sunt in pragul falimentului din cauza bancilor,Oare nu se poate face NIMIC, in acest sens? Avem dovezi ptr cele afirmate.

 • mihai spune:

  ce ne puteti spune despre modul de acordare a motorinei pe hectar pentru fermierii cu 2 – 3 ha?

 • Cristian spune:

  Buna ziua,
  Domnule Adrian Radulescu, sunt absolvent al unei facultati cu profil agricol si doresc sa imi fac un proiect prin FEADR dar nu stiu sigur daca porumbul zaharat mai este inclus in cadrul culturilor de legume.

 • Boiculese Ovidiu spune:

  De ce la livezi se se primeste doar SAPS-ul si nu se primeste si PNDC-ul?
  va rugam frumos sa raspundeti pentru ca sunt interesati foarte multi pomicultori.multumesc

 • Anca spune:

  As dori sa stiu cum sa vor face angajarile in Camerele agricole, intrucat as fi interesata. Sunt inginer agronom si de aproximativ 10 ani m-am specializat in protectia plantelor; ca urmare as putea sa ofer consultanta celor interesati.
  Va multumesc.
  O zi excelenta.

 • Vlad Popescu spune:

  Va multumesc ca ati expus d secretar intrebarea mea, va doresc in continuare emisiuni reusite!

 • Neagu Marius spune:

  buna ziua am si eu doua intrebari la care doresc un raspuns daca se poate
  1… cum pot si daca pot obtine subventize pentru cresterea iepurilor de rasa
  2…ce program pot sa accesez pentru a obtine un fond nerambursabil pentru extinderea fermei de iepuri

 • Marius Anton spune:

  Cum pot vedea inregistrarea emisiunii din 27 febr ?

 • Tanase Scatiu spune:

  Am inteles ca fiecare fermier cu drept de vot va da o cotizatie anuala.
  Intrebarea este : cotizatia va fi egala, indiferent de suprafata detinuta sau lucrata ? Adica un fermier cu 10 ha va plati aceeasi cotizatie ca un fermier cu mii sau zeci de mii de ha ?

 • dumitru spune:

  Nu va mai obositi sa puneti intrebari,nu vedeti ca nu ne baga nimeni in seama.Se vorbeste degeaba doar sa se umple spatiul emisiunii,intrebarile sunt “filtrate”,nu cumva sa se supere “stapanii’,in timp ce agricultura (mai ales zootehnia),este in cadere libera.Vinovati suntem noi pt. ca suntem dezorganizati,slabi si usor de pacalit.Vom manca, peste cativa ani, ce ramane de la altii,salam cu hartie igienica,unghii si pene topite si bagate intr-o membrana(sub denumirea de “parizer”).Treziti-va oameni buni,Realizatori ai emisiunii Viata Satului,prezentati problemele reale ,fara sa menajati incompetentii.Niciun partid politic care a condus Romania in ultimii 20 de ani nu a facut ce trebuia pt. agricultura,nu exista o strategie, nu se stie ce ne aduce ziua de maine, situatia este grava iar noi stam si “vorbim vorbe”.

  • Cosmin Andrei spune:

   Filtrul la care va referiti dumneavoastra a functionat asa cum vedeti. Nu atitudinea critica este problema, ba dimpotriva. Singura conditie, zicem noi fireasca, este decenta mesajului, .

   • dumitru spune:

    Urmaresc cu interes emisiunea d-voastra de f. multi ani.Sunt crescator de animale din zona de munte a jud. Suceava,detinand un efectiv de 40 cap.Am important in 2009 juninci Charolaise din Franta,cu eforturi financiare deosebite am reusit sa cnstr. un adapost pt vaci,ajungand in acest moment sa regret faptul ca am investit in acest sector,in primul rand datorita lipsei sprijinului pt. vaca de carne,si a faptului ca nu se spune nimic despre formele de sprijin viitoare pt. zootehnie.Acestea sunt,pe scurt,problemele,si am adresat 2 intrebari,cred eu,decente.Nu este prima data cand adresez intrebari si de aceea cred ca am motive de “suparare”.Daca urmariti intrebarile anterioare nu cred ca se observa nici critica nici lipsa de decenta.Ultimul comentariu a fost,intradevar,putin mai acid,dar nu reflecta nici pe departe problemele cu care ne confruntam.Cu scuze si multumiri anticipate pt. faptul ca in emisiunile viitoare vor fi abordate aceste probleme,Dumitru Grigorean

 • robert spune:

  buna sunt robert. as dori sa muncesc dar nu pot.as face o mica ferma as cultiva de inceput 10ha pamant dar nu am utilaje agricole.ajutor nu primesc sugventii nu. spunetimi va rog cum as putea obtine surse de bani sa ajung in randul fermiierilor si sa obtin fonduri ue pentru dezvoltare.cu respect va multumesc

 • ana spune:

  cine are dreptu sa ia subventia la terenurile suprapase pentru ca apia nu stie o persoana sa suprapus pe terenul meu cu toate ca stie ca nu e corect nu vrea sa isi retraga cererea pentru ca anul acesta a depus cerere pe terenul lui iar eu am adus si harti ca sa demonstrez pozitia parcelei va rog sami spuneti ce sa fac ca sa nu pierd subventia

 • mihnea spune:

  doresc sa aflu cand ni se vor da banii pentru subventia ovine anul acesta? in fiecare an ni se promite ca banii ii vom primi pana in maxim decembrie a anului in curs, dar vad ca nu-i primi niciodata la timp si nici macar nu suntem informati cand ii vom primi. astept un raspuns de la d-voastra. va multumim anticipat

 • arsene spune:

  doresc sa aflu nr de telefon sau ardesa de email a domnului din olt care a fost prezentat la viata satului in 8 01 2012 ca fiind producator de ing. naturale lichide.

 • MINCAN MARIAN spune:

  VREAU SA VA INTREB DE CE APROAPE TOTI CARE CONDUCETI AGRICULTURA ROMANIEI CHIAR SI EMISIUNEA VIATA SATULUI PROMOVATI RAUL PENTRU CEI DE LA SATE CHIAR SA DISPARA APROAPE TOATE SATELE?AM VAZUT INTR-O EMISIUNE LA VIATA SATULUI CUM O PERSOANA VROIA SA NU SE MAI IA IN CONSIDERARE FERMIERI MICI CARE DETEIN O VACA DOUA SAU 2-3 HA TEREN.
  DE CE INCURAJATI PE CEI DE LA SATE SA DEA TERENUL AGRICOL IN ARENDA?
  ATI FACUT VREO DATA SOCOTEALA CAT REVINE UNEI FAMILI CARE ARENDEZA 2 HA TEREN? VA SPUN EU CA VOI NU VRETI SA RASPUNDETI LA ACESTE INTREBARI CA AVETI MAJORITATEA SUTE, MII DE HA IN ARENDA SAU PRIPIETATE.O FAMILIE CARE DA TERENUL IN ARENDA 2HA*700KG=1400KG GRAU IMPARTIT LA 365 ZILE= VINE 3,83 KG GRAU PE ZI IMPARTIT LA 4 MEMBRI AI FAMILIEI=950 GRAME GRAU PE ZI SA CONSUME FIECARE MEMBRU AL FAMILIEI VALORIFICAND IN BANI 60 BANI CU SUMA ASTA SUNTEM CONDAMNATI LA MOARTE SIGURA PRIN INFOMETARE. DE CE DOMNULE RADULESCU CA SUNTETI IN FRUNTE AGRICULTURI NU GASITI SOLUTI PENTRU CEI CARE APROAPE EATI FORTAT SA VA ARENDEZE TERENUL. NU AVETI SOLUTI? VA DAU EU UNA: DE EX CEI CARE AU TERENURI IN ARENDA SA FIE OBLIGATI CA 30% DIN SUPRAFATA SA O CULTIVE CU LEGUME SA POATA LUCRA SI CEI CARE LE-ATI LUAT TERENURILE.LUCRATI CU 5-6 TRACTORISI SUPRAFATA A CATEVA SATE RESTUL DE CATEVA MI DE PERSOANE IATI LASAT SA DESCURCE CU 900GRAME DE GRAU PE ZI.DE CE NU NE FACETI DEPOZITE ZONALE SA NE COLECTATI LEGUMELE SI SA SE POATA VINDE IN PITELE NOASTRE PROPRI (CUM AR FI O SALA DE SPORT CA ORICUM LEATI FACUT DEGEABA PRIMA DATA TREBUIA SA CREATI CONDITI SA MINCAM BINE SI DUPAIA SA ALERGAM) IN ACELE SALI DE SPORT STIL PIATA SUPERMARKET SA POATA VINDE O SINGURA PERSONA MARFA NU 100 DE PRODUCATORI 100 DE VANZATORI CUM ESTE ZIUA DE AZI ?DACA EU STAU PE PIATA O SAPTAMANA SA VAND MARFA ACASA CINE MAI ARE GRIJA DE CULTURA?DAR NU SE VREA PENTRU CA VA INTERESEAZA SA LUATI IN ARENDA CAT MAI MULT TEREN SI NOI CARE RAMINEM LA SATE SA DISPREM INCET DAR SIGUR.GANDITI CA SUNTEM LA SATE CATEVA MILIOANE DE OAMENI DACA AR PRODUCE TOTI AR MERGE TARA FOARTE BINE ACUM MAJORITATE CARE SUNT LA SATE TRAIESC DIN AJUTOR SOCIAL SAU DINTRO AMARATA DE PENSIE NU DIN AGRICULTURA CUM AR TREBUI SA FIE.DACA ATI FACE DEPOZITE ZONALE AR CASTIGA TOATA LUMEA SI PRODUCATORUL SI CUMPARATORUL SI STATUL CA ATUNCI AR PUTEA SA LE IMPOZITEZE LEGUMELE FRUCTELE.CUPARATORUL VA CUMPARA CU UN PRET MIC SI VA FI SIGUR CA VA CUMPARA O LEGUMA O FRUCTA DIN ROMANIA.PRODUCATORUL VA FI SIGUR CA ARE UNDE SA VANDE SI PROFITUL SE VA INTOARCE LA EL NU LA BISNITAR CUM ESTE ACUM. SUNT MULTE SOLUTI CARE AR PUTE SA INFLOREASCA DIN NOU SATELE DAR NU SE VREA SE FACE INTENTIONAT CA SA VA OFERIM TERENUL CU USURINTA .DACA CHIAR VRETI SA FACETI CEVA PENTRU NOI CEI DE LA SATE FACETI MACAR CE VAM SCRIS EU SI AR FI UN INCEPUT BUN.AM MULTE SOLUTI PENTRU AGRICULTURA DACA VA INTERESEAZA VA STAU LA DISPOZITIE LA NUMARUL DE TELEFON 0766665326 MARIA COMUNA URZICA OLT.ASTEPT RASPUNS LA INTRBARI MAINE LA VIATA SATULUI{ NE PRIVESTE PE TOTI }.

 • pop ciprian spune:

  va rog sa ma ajutati am nevoie de seminte de dovleac marele alb pentru 3 ha pentru ale cultiva .va multumesc astept un raspuns

 • muresan iliut spune:

  ce sugventie imi da la un solar de 200 m patrati si ce imi trebuie sa mai am

Lasă un comentariu